Αναζήτηση
Επικοινωνία
info@dogpro.gr
6996153245
Follow Us On Social
media

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σαμαριού είναι πολλά. Ένα από τα μεγαλύτερα και συνηθέστερα προβλήματα είναι όταν ο σκύλος μας τραβάει το λουρί και κατ’ επέκταση τραβάει εμάς. Για πολλούς ανθρώπους η βόλτα με τον σκύλο αντί να αποτελεί μια δραπέτευση από τα καθημερινά προβλήματα, χαλάρωση και ποιοτικό χρόνο για εμάς και τον σκύλο μας, μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να βγάλουν τον σκύλο τους γιατί δεν μπορούν να τον ελέγξουν. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν και κάποιοι παλιοί τραυματισμοί ή ευαισθησίες στο μυοσκελετικό τότε η βόλτα είναι απαγορευτική αν ο σκύλος τραβάει. Οι σκύλοι αυτοί βγαίνουν ελάχιστα έως καθόλου βάζοντας έτσι τις βάσεις για την ανάπτυξη προβληματικών συμπεριφορών. Κανένα είδος εξοπλισμού δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση αλλά με τα σωστά εργαλεία, μας δίνεται ένα προβάδισμα και στην αντιμετώπιση του τραβήγματος αλλά και στην πρόληψη του.

Το σαμάρι με τον κρίκο στο στήθος δεν ενοχλεί πουθενά τον σκύλο μας και το κυριότερο δεν προκαλεί περιττή πίεση στην περιοχή του λαιμού και της τραχείας. Αν σκύλος τραβάει πολύ είναι πολύ πιθανό να ερεθίσει κάποια στιγμή και να τραυματίσει τον λαιμό του με το περιλαίμιο και με τα υπόλοιπα παραδοσιακά εργαλεία. Με το εκπαιδευτικό εμπρόσθιο σαμάρι έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο του σκύλου μας. Δεν είναι τυχαίο που όσοι χρησιμοποιούν σαμάρι με κρίκο μπροστά βλέπουν τεράστια διαφορά στο τράβηγμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Το μυστικό της λειτουργίας του είναι ότι η δύναμη που ασκεί ο σκύλος χρησιμοποιείται εναντίον του. Αν προσπαθήσει να τραβήξει, το μόνο που καταφέρνει είναι να γυρίσει το σώμα του προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που ήθελε να πάει. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι όταν ο σκύλος δεν αισθάνεται την πίεση που αισθάνεται με τον παραδοσιακό εξοπλισμό, είναι πιο ήρεμος στην βόλτα και αντιδράει πολύ λιγότερο έως και καθόλου στα διάφορα ερεθίσματα που συναντάει. Όταν υπάρχει έντονη και συνεχής πίεση στην περιοχή του λαιμού είναι πολύ φυσιολογικό ο σκύλος να μεταφέρει αυτή την πίεση που αισθάνεται και στο περιβάλλον του. Όσο πιο μεγάλη πίεση αισθάνεται τόσο πιο έντονα και πιο αμυντικά ή επιθετικά θα αντιδράει σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τις διαχειριστεί πολύ καλύτερα.

Είναι πολύ εύκολο ξεκινώντας με τις σωστές βάσεις να μάθουμε τον σκύλο μας να περπατάει με χαλαρό το λουρί και να απολαμβάνουμε και εμείς και αυτός την βόλτα μας. Αν μάθει να περπατάει ήρεμα μετά είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την μετάβαση αν θέλουμε σε περιλαίμιο ή σε σαμαράκι που δένει πίσω στην πλάτη.

Παράσχης Αλέξανδρος

Certified trainer and behavior consultant  • Category: Blog
  • Comments: 0